Boşanma davası ıslah dilekçesi

Boşanma davasında ıslah dilekçesi ne zaman verilir?

ISLAH DİLEKÇESİ NE ZAMAN VERİLİR? Islah, davadaki tahkikatın sona ermesine kadar yapılabilir. Hukuk Genel kurulu kararına göre davadan feragat veya davayı kabulden sonra ıslah yapılması mümkün değildir.

Boşanmada ıslah dilekçesi nedir?

Islah, açılan bir davada taraflarından birinin yapmış olduğu bir usul işlemini karşı tarafın rızasına bağlı olmaksızın kısmen veya tamamen düzeltmesidir. Aynı davada, taraflar ancak bir kez ıslah yoluna başvurabilir. Bu anlamda ıslah, iddianın değiştirilmesi ve genişletilmesi yasağının istisnalarından biridir.

Dava dilekçesi nasıl ıslah edilir?

HMK Madde 180 Gerekçesi Düzenlemeyle bu tereddüt açıklığa kavuşturulmuştur. Davasını tamamen ıslah eden taraf, bu bildirimden itibaren yedi gün içinde yeni bir dava dilekçesi vermek zorundadır. Böylece, ıslah yapan tarafın davayı gereksiz yere uzatmadan davanın yeni şekline göre dilekçe vermesi sağlanmış olacaktır.

Boşanma davasında manevi tazminat ıslah edilebilir mi?

Boşanma davasında istenen manevi tazminatın, “Manevi tazminatın bölünmezliği” ilkesi gereğince ıslahla da olsa artırılması mümkün değildir.

Islah dilekçesi ne zaman verilir?

HMK`nın 177/1. maddesine göre ıslah, tahkikat tamamlanıncaya kadar her zaman yapılabileceğinden, hakimin kanuni süreyi kısaltması mümkün değildir. Bu nedenle kanuni süresi içinde yapılan ıslaha değer verilerek karar verilmesi yerinde olup, bu durum usul ekonomisine de uygundur.

Talep artırım dilekçesi ne zaman verilir?

Islah ile talep artırım farkı olarak bir diğer önemli husus, ıslah işleminin tahkikat aşamasının sonuna kadar yapılabileceği, talep artırım işleminin ise tahkikat aşaması tamamlandıktan sonra da (Yargıtay'ın verdiği bozma kararı sonrasında bile) yapılabilir olmasıdır.

Dava dosyasını ıslah etmek ne demek?

Davada iddia ve savunmaların genişletilmesi yasağı sebebiyle tarafların yapamadıkları işlemleri yaparak verdikleri dilekçeleri tamamen veya kısmen düzeltmelerine ıslah denilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse; davacı taraf bir malın teslimini talep ederken davasını ıslah ederek malın bedelini talep edebilir.