Devlet hizmet yükümlülüğü

Devlet Hizmet Yükümlülüğü ne demek?

Devlet Hizmet Yükümlülüğü ya da kısa adıyla DHY, Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra veya uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra Doktorlara uygulanan bir dizi yükümlülüktür. Halk arasında daha çok mecburi hizmet veya zorunlu hizmet olarak bilinmektedir.

Devlet hizmet yükümlülüğü ne zaman biter?

Birinci grup yerleşim yerlerinde DHY süresi 600 günken, altıncı bölge yerleşim yerlerinde 300 gündür. Yazının konu başlığına genel olarak bir yanıt verecek olursam, mecburi hizmet görev süresi 300 gün ila 600 gün arasında değişmektedir. Bu sürelerin içine hafta sonları, resmi tatiller ve raporlu günler de dahildir.

Zorunlu hizmet yükümlülüğü ne demek?

Mecburi hizmet (Yasal ifadesiyle Devlet hizmeti yükümlülüğü), 5371 sayılı Kanun ile Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa eklenen hükümler uyarınca, 05.07.2005 tarihinden sonra mezun olan, uzmanlığını tamamlayan ya da yan dal uzmanlığını tamamlayan tabiplerin, Sağlık Bakanlığı tarafından atandıkları yere göre değişen 300 …

100 DHY nedir?

Devlet hizmeti yükümlülüğü ya da daha çok bilinen adıyla DHY; Tıp Fakültesinden mezun olan, uzmanlığını tamamlayan ya da yan dal uzmanlığını tamamlayan hekimlerin Sağlık Bakanlığı tarafından atandıkları yere göre değişen 300 ila 600 gün süreyle görev yapması zorunluluğudur.

Müstafilik istifadan sayılır mı?

İstifa etmiş sayılma, kısa tanımı ile müstafi olarak bilinmektedir. Memurların tabii olduğu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde memurun memuriyet ile ilişiğinin tamamıyla kesilmesi anlamına gelmektedir. Müstafi olarak sayılma belirli kanunlar çerçevesinde gerçekleşen bir eylem olarak bilinir.

Doktor yıllık izin mecburi hizmeti uzatır mı?

Sürelerin hesabında fiilen çalışma esas olup, hafta sonu ve resmi tatil günleri fiili çalışmadan sayılır. Yıllık, mazeret ve hastalık izinli geçirilen günler ise yükümlülük süresine ilave edilir.

DHY süresi bitince ne olur?

DHY bitip de istifa edenler tekrardan atanabiliyorlar ancak normal DHY ataması ile değil. Bu kişiler her yıl yaklaşık 3-4 defa yapılan açıktan atama kurasına başvurabiliyorlar ve açıktan atama ile atanabilirler. İstifa ettiğiniz kuruma ancak kurada kadrosu varsa atanabilirsiniz.