Psikolojik şiddetin ispatı

Boşanma davalarında psikolojik şiddetin ispatı her türlü delil ile ispatlanabilecek bir olgudur. Tanık delilleri, eşle yapılan mesajlaşmalar, whatsup yazışmaları, sosyal medya yazışmaları, komşular, aile bireyleri, çocuklar psikolojik şiddetin ispatında başvurulabilecek vakıalara örnektir.Jun 6, 2021

Neler psikolojik şiddete girer?

Psikolojik şiddet uygulayan fail bağırma, korkutma, küfür etme, tehdit, hakaret, küçük düşürme, devamlı eleştirme, mağdurun hareketlerini, giyimini, başkalarıyla ilişkilerini denetleme, sınırlama, değersizlik duygusu uyandırma gibi yollarla sistematik olarak mağdura duygusal baskı uygular.

Psikolojik şiddete uğradığını nasıl anlarsın?

Duygusal şiddet, aşırı biçimde eleştirmek, tehdit etmek, aşağılamak, hakaret etmek, utandırmak, hiç iletişime geçmemek, duygusal olarak ihmal etmek, yalan söylemek, küçümsemek, görmezden gelmek şeklinde ortaya çıkıyor.

Psikolojik şiddetin cezası nedir?

Türk Ceza Kanunu madde 267'ye göre idari yaptırım uygulamak için kişiye hukuka aykırı bir fiil uygulayan kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Aile ici psikolojik şiddet nedir?

Şiddet türlerinden en zor tespit edilen, erkek ya da kadın fark etmeden kişinin kendini sürekli suçlu, güvensiz, çaresiz ve güçsüz hissetmesine neden olan tür, aile içi psikolojik şiddettir.

Duygusal şiddet türleri nelerdir?

Tehdit, aşağılama, cezalandırma, aşırı eleştirme, yalan söyleme, manipülasyon, yargılama, suçlama, aşağılayıcı isim takma, emir verme, aşırı öfke, kesintiye uğratma, küfretme, pasif agresif davranışlar, duygu sömürüleri bazı duygusal şiddet biçimleridir.

Duygusal ve psikolojik istismarın belirtileri nelerdir?

Duygusal istismar davranışları içerisinde:

  • Sürekli eleştirmek, aşağılamak, küçümsemek.
  • Sürekli çocuğa bağırmak.
  • Çocuğun yardım istediğinde görmezden gelme, yardım etmeyi reddetme.
  • Başkalarının yanında çocuğa bağırma, utandırma, aşağılayıcı isimler takma.
  • Ev işi şiddeti izlemeye maruz bırakma.

Küsmek psikolojik şiddet midir?

Tehdit, aşağılama, aşırı ve acımasızca eleştirme, manipülasyon, isim takma, emir verme, küfretme, alay etme, hakaret etme, duygusal olarak ihmal etme, küçümseme, pasif agresif davranışlar (küsmek, surat asmak, terk etmekle tehdit etmek…) sergilemek psikolojik şiddetin örneklerindendir.