Tiroid ameliyatı sonrası şişlik

Taburcu olduktan sonraki günlerde yara yerinde ağrı, kızarıklık veya şişlik gelişmesi infeksiyon (iltihaplanma) bulgusudur. Çok ender görülür. Tüm tiroid ameliyatlarında kesi estetik usul ile kapatılır ancak kişinin yara iyileşme durumuna göre bazen görünür iz kalabilir.

Tiroid ameliyatından sonra vücutta neler olur?

Ameliyattan sonra tiroid hormonu düzeyi normale geldiğinden iştah ve sindirim düzelir ve kilo almaya başlanır. Bu nedenle dikkat edilmelidir. Ameliyatta tiroid bezine yakın komşuluk gösteren ve kalsiyum salgılayan paratiroid bezlerinin kanlanma bozukluğu ya da zarar görmesine bağlı kandaki kalsiyum seviyesi düşebilir.

Tiroid bezi alınırsa ne olur?

Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak tiroid hormonlarının az salgılanmasıdır. Bu hormonlar metabolizmamızı düzenlediğinden, kana az hormon salgılanmasına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, ciltte kuruluk ve dökülme, müdahale edilmeyen vakalarda dilde büyüme, seste boğuklaşma ortaya çıkabilir.

Nodül ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?

Ameliyat genel anestezi altında klasik olarak boyun alt kısmından 7-8 cm'lik bir kesi ile yapılır. Bu ameliyat sonrasında hasta 2 gün hastanede yatar ve iyileşme süresi 1 hafta ile 10 gün arasındadır.

Tiroid ameliyatı olan kişi ne yememeli?

Yeşil yapraklı sebzeler, renkli sebzeler ve meyveler, çok iyi birer mineral, vitamin, antioksidan ve lif kaynağıdırlar. Ancak lahana, ıspanak, brokoli, soya fasulyesi, turp, tatlı patates, şeftali, avokado gibi gıdalardan uzak durmak gerekli çünkü bunlar tiroid hormonlarını azaltırlar.

Tiroid ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalı?

Tam tahıllı ürünleri tercih edin. Ayrıca en az 5 porsiyon olacak şekilde meyve ve sebze tüketerek lif alımını arttırın. Lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, soya ürünleri, şalgam, şeftali, ıspanak, çilek gibi guatrojenik besinler, iyot emilimini önleyerek tiroid fonksiyonunu baskılayabilir.

Nodül ameliyatı tehlikeli midir?

Tıpkı bir kabağın içini oyar gibi tiroid bezinin içini oyarak nodülün çıkartılması kolay, hızlı ve komplikasyon riski düşük bir işlemdir. Ancak böyle bir cerrahi sonrası nüksler kaçınılmazdır çünkü nodülün alındığı tiroid bezinde sonradan nodül oluşma riski oldukça yüksektir ve bunun için tekrar ameliyat gerekecektir.

Tiroid krizi nasıl olur?

Tiroid bezinin normalden fazla hormon salgıladığı hastalık durumudur. Başlıca belirtileri ateş, terleme, ellerde titreme, çarpıntı, aşırı sinirlilik ve zayıflamadır. Ayrıca saç dökülmesi, göz kürelerinde büyüme, diyare de görülebilir.