Tiroid biyopsisi yaptıranlar

Tiroid biyopsi sonrası nelere dikkat edilmeli?

İnce iğne ile yapılan biyopsiler çok güvenli yöntemlerdir. Bundan dolayı biyopsi sonrası herhangi bir kısıtlama yoktur. Hasta hemen kalkabilir, banyo yapabilir, normal yaşantısına dönebilir. Nadir de olsa iğnenin girdiği yerde ağrı olabilir, bu nedenle işlem sonrası hastalar ağrı kesici kullanabilir.

Tiroid biyopsi sonucu yanlış çıkar mı?

Deneyimli merkezlerde yanlış-negatiflik % 1- 5, yanlış-pozitiflik ise % 1 arasında ve duyarlılık ile özgüllüğü ise % 83 ve % 92 olarak bildirilmektedir. Yanlış-negatiflik denince nodülde tiroid kanseri varken biopsi sonucu kanserin saptanamaması anlaşılır ve yanlış negatiflik .

Nodül biyopsi zor mu?

Tiroid nodülünün, ince iğne aspirasyon biyopsisi basit ve güvenilir bir işlemdir.

Tiroid biyopsisi acı verir mi?

Biyopsi sonrasında genellikle ağrı olmayacaktır. Ancak hafif ağrı durumlarında kan sulandırıcı etkisi olmayan ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. İşlem sonrasında hastalar günlük aktivitelerine kısa sürede dönebilirler.

Hangi tiroid nodüllerine biyopsi yapılır?

Ultrasonografide 1 cm'den büyük nodüllere biyopsi yapılmaktadır. Ancak 1cm'den küçük olup ultrasonografide kanser açısından şüpheli bulgular varsa iğne aspirasyon biyopsi önerilmektedir.

Tiroid biyopsi yapılırken uyuşturulur mu?

Tiroit biyopsisinde öncelikle hastanın tiroit bezleri ultrason yardımı ile incelenerek iğnenin nereden uygulanacağı belirlenir. Ardından uygun olan bölge tam olarak uyuşturulur. En son aşama ise aspirasyon kısmı. Bu aşamada hastadan hücre örneği alınır ve işlem ağrısız bir şekilde sonlandırılır.

Tiroid biyopsisi neden istenir?

Tiroid biyopsisi, tiroid bezinde saptanan nodül ya da nodüllerin iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için yapılır. Tiroidde en sık uygulanan biyopsi ince iğne aspirasyon biyopsisidir (İİAB).